Tips til billige studiebøger

Hvert semesterstart truer indkøb af nye studiebøger de studerende i Danmark. Truslen har det med at opstå et par dage eller uger før studiestarten og rædslen har det med at sprede over de sociale medier. Studiebøgerne er en nødvendighed og en investering, som man næsten er nødt til at foretage sig for at klare uddannelsen og de krav, som samfundet, uddannelsen og arbejdsgiverne stiller.

Det kan hurtigt blive en dyr affære, som kan hurtigt løbe op i flere hundrede og endda tusinder af kroner, hvis ens fag kræver meget læsning. Det er ikke altid man har kontanterne klar, og SU’en dækker knap nok udgifterne til huslejen. Medmindre man har en god opsparing fra før, et godt studiejob eller rige forældre, bliver man nødt til at tænke sig om. Denne artikel er skrevet for at give dig, som en studerende gode råd omkring hvor og hvordan du kan spare omkring halvdelen på studiebøger.

Prioriter bøgerne

Før du køber alt det, som anbefales – tænk dig om. Du behøver IKKE hver enkel bog, der står opgivet. Læs semesterbeskrivelsen og vurder, hvilke bøger er mest relevante. En gang imellem er der tale om nogle enkelte sider eller kapitler, som kan lånes på bibliotekerne, skannes eller kopieres. Hvis der er tale om mere end 50 sider, som skal læses, kan du overveje selve købet. Bøgerne på engelsk kan findes på amazon.uk, hvor selve afsendelsen er dyrere end bogen, der bestilles. Du kan være heldig og spare mere end halvdelen af hvad bogen koster, hvis den købes ny.

Du kan også vælge at låne penge til bøgerne. Læs mere om lån her.

Danske eller engelske studiebøger

For de danske bøger bliver det straks mere kompliceret, fordi “demand” er knap så høj. Der kan være nogle bøger sat til salg på pensum.dk og lignende hjemmesider, men dette er sjældent. Jeg anbefaler et par muligheder udover e-handel. Den ene er at starte en netværksgruppe for hele studiet på en af de sociale medier, såsom facebook. Her kan folk skrive om de bøger de ønsker at sælge og købe. Fordelen ved dette er  at kontakten er direkte. Hvis der er tale om en studiegruppe for en specifik studieby, eksempelvis, psykologi studiet i Aalborg, betyder det at folk nemt kan mødes på universitetet, i byen, eller et andet sted uden at betale for pakkeleveringer på tværs af landet. Den anden mulighed kræver lidt mere organisering og initiativ og handler om at dele ens skannede filer. Dropbox er en nem løsning, der tillader nok plads, hvor man kan samle hele kompendier af skannede dokumenter. I denne sammenhæng kan man indbyrdes aftale om hvem, der lægger hvad ud, og på denne måde bruge en tiende del af tiden, penge og energi på at søge og købe. Den god nyhed er, at den sidste mulighed bliver den billigste! Og den dine medstuderende kommer til at takke dig for. Du behøver endeligt ikke vente. Meget i livet handler om at tage initiativ, så gå amok, skab noget for studiet og dig selv!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.