Selvom almindelige glødepærer har været ulovlige at bruge i private hjem siden 2012, er der stadig mange danskere, der ikke har fået skiftet dem ud. Det kan der være flere grunde til. Nogle har ikke været opmærksomme på forbuddet, imens andre er glade for det varme skær, som glødepærer er kendt for. En tredje gruppe mennesker ved simpelthen ikke, hvor meget der er at spare ved at skifte til mere energieffektive pærer.
Energistyrelsen estimerer, at man kan spare op imod 100 kr. i strøm om året per pære, som man skifter. Har du derfor fx 15 pærer hængende i hjemmet, så er det en årlig besparelse på hele 1.500 kr. Det er penge, som man sagtens kan bruge på andre ting.
Gør miljøet en tjeneste
En anden fordel ved de mere energieffektive lyskilder er, at du gør miljøet en tjeneste, når du går fra glødepærer til sparepærer. Mindre strømforbrug betyder lavere CO2-udledning, hvilket gavner os alle. Vores klima har det ikke for godt, og en af de helt store syndere er den menneskeskabte CO2-udledning. CO2-udledningen resulterer bl.a. i den såkaldte drivhuseffekt, hvor ozonlaget, der beskytter jorden mod skadelige stråler fra rummet, hulles. Dette resulterer bl.a i det, der populært kaldes global opvarmning. 2016 var således det varmeste år, der nogensinde er målt. Tallene fra 2017 foreligger ikke endnu, men det kan meget vel være, at vi skal vænne os til en periode med rekordvarmt vejr.
19 procent af verdens kulstofudledning kommer fra lyskilder. Det er derfor essentielt, at vi over en bred kam foretager et skifte til en mere miljøvenlig pære så hurtigt som muligt. Et af de fornuftige alternativer til glødepæren er LED-pærer.
LED-pærer – fordele og ulemper
LED (Light Emitting Diode) er en type lyskilde, der er baseret på dioder, der omdanner elektricitet til lys. I takt med at teknologien bag LED-lys har udviklet sig, har flere og flere danskere også taget LED-pæren til sig.
Den stigende popularitet skyldes primært to ting. For det første er LED-pæren rigtig god til at omsætte elektricitet til lys. Imens traditionelle glødepærer har et energitab på op imod 80 %, så har LED-pærer et energitab på under 25 %. Det er fx derfor, at glødepærer har en tendens til at blive varme. Elektriciteten opvarmer selve pæren, fremfor at lave lys. Det samme problem har LED-pærer ikke. De har ikke noget overskudsvarme, og bliver derfor heller ikke varme ved længere tids brug.
Dertil kommer også, at LED-pærer bruger mindre energi, end klassiske glødepærer gør det. Den primære grund til dette, er, at teknologien bag LED er en helt anden, end den der bruges ved glødepærer. Dette giver en anden effektivitet, hvilket leder til, at der skal bruges mindre strøm for at lave den samme mængde lys.
LED-pærer har også en lang holdbarhed. Det er ikke ualmindeligt, at du kan bruger din LED-pære i 10 – 15 år, inden den ikke virker længere, og du skal anskaffe dig en ny. De er derfor oplagte at integrere steder, hvor det kan være besværligt at skifte dem, herunder installationer, loft, billygter m.m.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.